התלות במריחואנה / גראס, וחשיש

תמונה1

התלות הגופנית במריחואנה/גראס וחשיש

אנשים יכולים להקל ראש בסוגית התלות הגופנית בסם.

באופן כללי אציין כי לצמח הקנאביס השפעות פסיכו אקטיביות

אשר משפיעות על מצב הרוח והתודעה של האדם הצורך אותם

(בין ההשפעות: פגיעה בזיכרון, קשיי קואורדינציה, לעיתים רחוקות אף חרדה, פניקה ועוד).

כשאר הסמים והחומרים הפסיכו אקטיביים גם סביב השימוש בקנאביס קיימת תופעה של סבילות – זאת אומרת שעם הזמן האדם זקוק ליותר ויותר חומר על מנת להגיע לאותן השפעות על גופו ונפשו, וכן ייתכן קושי בהפסקת השימוש המלווה פעמים רבות בסימני גמילה היכולים להתבטא בחוסר תיאבון, חרדה, הפרעות בשינה, עצבנות (רגזנות),

אי שקט, כאבי ראש ואף כאב שרירי.

 קרוב לודאי ששימוש במריחואנה לא יהרוג אף אחד. וגם אם רבים מהמכורים לסמים מסוגים אחרים החלו דרכם בסמים הקלים. – את רוב המעשנים זה ודאי לא יוביל לשם.

לכן חשוב לי להתייחס לסוגיה המשמעותית הנוספת :

התלות הנפשית במריחואנה וחשיש.

מכורים לקנאביס יכולים להשקיע את זמנם, מרצם וכספם בעישון החומר :

הם עלולים לפעול בכפייתיות המתבטאת בעיסוק סביב הנושא – המחשבה איך להשיג את החומר, החיפוש ממי לקנות, עם מי לעשן, איפה ומתי. יש מי שיתפוס את העיסוק סביב הנושא כמזערי,

אך המכור למריחואנה או לחשיש יכול להיכנס לאי שקט ולעצבים ולצאת גם בשתיים בלילה מהבית כדי להשיג את החומר. הצורך בהשגת החומר והשימוש בו חזק ממנו.

הכמיהה לעישון (ה"דודה" בסלנג), הציפייה, והחרדה שלא יהיה עישון, משקפים את הצורך העמוק בעישון ואת התלות שהאדם פיתח בו.

העיסוק סביב העישון עלול לקבל בחיי המכור סדר עדיפות ראשון במעלה, על חשבון דברים חיוביים אחרים בחיים, כמו: חיי חברה, מילוי שעות הפנאי בספורט או בתחביבים, מפגשים משפחתיים, עבודה או לימודים.

מעבר לכך המכור לעיתים יבחר מראש את האירועים, המקומות והחברים אשר כוללים את העישון. מסיבה זו הוא ככל הנראה פחות ופחות ימצא מכנה משותף עם חברים שאינם מעשנים והקשרים עמם יתנתקו, ויותר ויותר יתרועע בחברת מעשנים. פעמים רבות הוא עצמו ירגיש שזו לא חברות אמיתית אלא חברות סביב אינטרס משותף. אינטרס לעשן יחד.

השפעות הסם כשינה מרובה, דחיית דברים, אי חשק לפעול, קושי לקלוט חומר וללמוד, חוסר התמדה והיעדרויות יכולות לגרום לבעיות בלימודים עד כדי נשירה, ולבעיות במסגרת העבודה עד כדי עזיבה או פיטורים.

הגעתי עד הלום מבלי להזכיר עדיין את ההוצאה הכספית – לקנות את החומר יכול להגיע למאות ואף אלפי שקלים בחודש.

תחילת העישון באה מתוך צורך להקל על תחושות או מצבים כגון: חוסר שייכות, חוסר ביטחון, הפרעות קשב וריכוז,  חרדה ודכדוך. ה”פתרון” עם הזמן הופך לבעיה. המעגל הולך ומתמשך, הולך ומתרחב ונהיה הרסני. זהו מעגל שעל מנת להפסיקו דרושה לעיתים עזרה מקצועית.

העישון יכול להפוך לאמצעי “להתמודד” עם בעיות וקשיים במערכות יחסים, בעבודה, ובמצבים השונים בחיי היום יום  – זו בעצם בריחה ולא התמודדות בריאה ונכונה. זו לפעמים הדרך היחידה שאדם מכיר להירגע או להרגיש טוב. אך למעשה טווח הרגשות קיים בתוכו והוא יכול ללמוד להוציא זאת מעצמו בדרכים אדפטיביות וטבעיות.

בספרות המקצועית חקרו את התופעה הקרויה “תסמונת חוסר המוטיבציה” (amotivational syndrome) הכוונה היא למכלול התנהגויות כגון פאסיביות, חוסר אנרגיה ואדישות, איבוד עניין בפעילות חברתית, לימודית או תעסוקתית, חוסר מוטיבציה למלא את המשימות והמחויבויות היומיומיות והתכנסות בתוך עצמו.

תסמונת זו בהקשר לשימוש בקנאביס שנויה במחלוקת, והנטייה היא לא לראות בה פגיעה קבועה בתפקודים, אלא להתייחס למאפייני התסמונת המתרחשים תחת ההשפעות של צריכה מתמשכת של הקנאביס.

כך או כך מכורים רבים יתארו חוויה של תקיעות, המשקפת הרגשה כי במשך שנים הם נמצאים באותו המצב, מבלי להתקדם לכיוונים משמעותיים.